Кампании

"Наранените нараняват"

Зад кампанията „Наранените нараняват“ стои убеждението, че истинската промяната започва от корените на проблема и посочването и осъзнаването на това, което всъщност поражда омразата и агресията: личните страхове, травми, комплекси, несигурности.

Какво се крие зад думите на омраза, как да реагираме, когато сме свидетели на вербална агресия и кога да потърсим помощ – всичко това може да намерите на сайта на инициативата: www.helphate.bg

Кампанията e част от проекта „Не само думи“, който се реализира от фондация GLAS, фондация Bilitis, Организация на евреите в България „Шалом“ и Асоциация на европейските журналисти – България.

#NotJustWords: Разговори за думите на омраза

Разговорите са част от проекта “Не просто думи”, или “Not Just Words”, в чиито рамки представители на общности, засегнати от враждебна реч, сред които ЛГБТИ активистите от фондациите „ГЛАС“ и BILITIS и Организацията на евреите в България „Шалом“, обединяват усилия с журналистическото сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“ (АЕЖ) за създаването на среда, която противостои на речта на омразата.

Васил Боянов-Азис е може би един от най-популярните български изпълнители не само в България, но и на Балканите. И малцина са тези, които могат да бъдат безразлични към него и музиката му. В разговора за проекта NJW той споделя какво е да бъдеш различен, но и прави уговорката: “Аз не съм тук да се оплаквам, а просто разказвам какво е да си цветнокож, гей в една бивша комунистическа страна.“

Милена Борисова приема исляма през 2003 година, когато е на 33. Заради поддържан от нея сайт с енциклопедична информация за религията, която тя изповядва, в дома ѝ в София през 2007 година влизат маскирани полицаи по разследване за радикален ислям. През 2015 година тя емигрира със семейството си в Швеция, където живее и до днес. Милена разказва за първите срещи с езика на омразата в София, как са я изгонили от родината ѝ и как се чувства в Швеция, където „никой не се интересува как си облечен, а що за човек си”. Отскоро обича да рисува.

Валентин Стоев е български актьор, който учи и живее в Лондон. Той е главен герой на късометражния филм “Ботев е идиот“. От него ще чуете, че “всичко е до контекст“. “Статуквото трябва да се предизвиква по някакъв начин, мисленето трябва да се предизвиква и това е начинът“, казва той в разговор за проекта NJW. Но и ще разберете как омразата отключва гняв, защото “останахме недоразбрани“.

Михаил Мишев е граждански активист, част от екипа на “Постоянна ромска конференция“. От 2020 година е студент в Американски университет в Благоевград. Роден в Сливен, той още от дете научава значението на думите “циганин“, “мангал“ и “въглен“. “Разбира се, че болеше. Като дете, по принцип не можеш да възприемеш всичко рационално и го възприемаш по-скоро емоционално и това тежеше на всеки един от нас“, споделя той в разговор за проекта NJW. Може ли обаче да бориш омразата с омраза? Историята на Михаил Мишев, в която езикът на омразата може реално да убива.

Петя Георгиева е юрист, председателка на Инициативния комитет “За Харманли“ и активистка на крайнодясната формация Български национален съюз. Тя вярва, че “нещата трябва да се казват с истинските им имена“ и “не трябва да бъдат преиначавани“. “Аз не смятам, че съм фашист“, казва за себе си юристката в разговор за проекта NJW. Каква е нейната истина и от какво се обижда, вижте какво споделя Петя Георгиева.

Иван Стоянов е поет и музикант. Провокативните му текстове и песни се ползват с популярност в социалните мрежи като предизвикват силни чувства – от възторг до директен хейт заради визията на Иван, който също така нарича себе си Анжелика и Питър (Найтингейл). Стоянов е част от първия български музикален джендър флуиден проект The Strawberry Finns, където се превъплъщава в образа на Анжелика. Живее в Германия, където не рискува „да го отнесе“ заради своите „розови три четвърти чорапи“.

Кристиян Коцев обикновено е със своето колело. Обича природата, занимава се с ремонтно-строителни дейности. Свикнал е хората да го гледат втренчено. Някои го наричат “извънземен“. Не разбира как може да се мрази. Обикновено, когато видите Кристиян, виждате и неговото колело.

Рашел Леви е учителка по български език и литература. От своите ученически до своите учителски години има много поводи да се замисля и да обяснява коя е тя и защо се казва Рашел, а преподава български език. Вярва в силата на добрата литература и че когато сме деца, можем най-лесно да разберем колко опасно нещо е езикът на омразата.

Светла Енчева е завършила философия в СУ, социолог, изследовател, създател на публично-личния блог Неуютен блог и фейсбук страницата Genderland. Автор в toest.bg, Маргиналия и др. Когато я видите, ще се колебаете дали е Пипи Дългото чорапче или Алиса в Wonderland или просто Светла в … Джендър-ленд.

Таня Илиева, заедно със своята партньорка, е създателка на видео-блог, ключов за ЛГБТИ общността с повече над 16 000 привърженици. Наричат я много успешен влогър /видео-блогър/. Тя определя себе си като queer girl от София, България.

Христо Николов е ромски активист от Самоков. Влиза в политиката още в средата на 90-те, когато е кандидат за общински съветник в родния си град. Активен участник в протестите и борец за защита правата на малцинствата. През 2019 година подава сигнал срещу единствения кандидат за главен прокурор, Иван Гешев, заради реч на омразата. Разказва какво е да се отнасят с теб различно само защото са решили, че си различен.

Антъни Линдзи има повече от 18 години успешен опит като мениджър. Хобитата му са американският футбол, баскетболът и приготвянето на месо в особено големи количества. Женен и баща на щастлив син. Разказва за първите си сблъсъци с расизма в България, които по-скоро са го разсмяли, отколкото ядосали.

Веселин Димитров е от Пловдив. Майка му е информатик, а баща му – инженер. Съпругата му е музикален педагог, а той е цигулар. Свирил е в Музикалния театър в София, част е от първите цигулки на Софийската филхармония. Работи с Нов симфоничен оркестър. Обича книгите си, Винг Чун и да бъде в планината. Разказва защо според него “политкоректното” ограничава свободата на словото.

Емил Джасим е учител по история и експерт в областта на образованието. Обучава не само ученици, но и учители за това как да използват интернет в работата си. Обича книгите и футбола. Емил разказва защо тези, които използват реч на омразата, са слаби хора.

StopHate

100% от българите сме малцинство по някакъв признак и никой не е застрахован от омраза на основата на този признак. Не оставай безразличен: реагирай на словото на омраза и мотивираните от нея престъпления.

Никой не е застрахован от омраза на основата на този признак. Не оставай безразличен: реагирай на словото на омраза и мотивираните от нея престъпления.

100% от българите сме малцинство по някакъв признак и никой не е застрахован от омраза на основата на този признак. Не оставай безразличен: реагирай на словото на омраза и мотивираните от нея престъпления.

100% от българите сме малцинство по някакъв признак и никой не е застрахован от омраза на основата на този признак. Не оставай безразличен: реагирай на словото на омраза и мотивираните от нея престъпления.

100% от българите сме малцинство по някакъв признак и никой не е застрахован от омраза на основата на този признак. Не оставай безразличен: реагирай на словото на омраза и мотивираните от нея престъпления.

Имаш нужда от съдействие?